Watt, Wattpiek en kWh
Deze zomer zijn er op het 1200 m2 tellende dak van ons bedrijfspand zonnepanelen geplaatst. We sommen het zo makkelijk op, de opbrengst van zonnepanelen in termen van Watt, Wattpiek en kWh. Maar wat zit er achter die benamingen?
Onderstaand zetten we het op een rij.
Enkele kengetallen:
- Ons dak van 1200 m2 is met 344 panelen en een vermogen van 141.040 Wattpiek maximaal benut.
- Via een schermpje bij onze voordeur zien we realtime de opbrengst en wat er terug geleverd wordt.
- Ons pand is niet alleen groen, duurzaam en energieneutraal…het dak ook!
Watt
Watt is een constante aarde waarmee het vermogen ergens van wordt aangeduid. Aangezien het vermogen van zonnepanelen per moment verandert, is dit geen goede eenheid om te gebruiken. Komt het zonnepaneel in de schaduw te staan of staat de zon niet meer op het hoogste punt, dan neemt het vermogen af. Bij lampen is dit niet het geval. Daarom is besloten om een andere waarde in het leven te roepen.
Wattpiek
Deze nieuwe waarde noemt men Wattpiek (Wp). Aan het aantal Wp kun je zien wat het maximale vermogen is van zonnepanelen onder laboratoriumomstandigheden.
Kilowattuur
Kilowattuur (kWh) is een eenheid van energie. Het wordt gebruikt om de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken mee uit te drukken. In Nederland kunnen we de maximale jaarlijkse opbrengst uitrekenen door het vermogen van het paneel te vermenigvuldigen met 0,85. Een paneel met een vermogen van 290 Wp zal onder ideale omstandigheden jaarlijks dus een opbrengst geven van 290 Wp x 0,85 = 246,5 kWh.